Valmet Martat

Valmet Martat


Keitä me ollaan ja mitä tämä Valmet Martta touhuilu oikein on?

* Jenna-Janika Kekki, 15v, Valmet 20 vm. -55, Rautajärvi
* Inka-Milla Kekki, 21v, Valmet 20 vm. -57 Rautajärvi
* Lilja Järvinen 31v, Valmet 20 vm. -55 Kuhmoinen
* Anne Ronkainen 36v, Valmet 20 vm. -56 Heinola

Kaikki sai alkunsa jo ennen meidän syntymää. (Ei olla sukua kuitenkaan toisillemme paitsi Inka-Milla ja Jenna-Janika) Yhdistävänä tekijänä on perintönä saatu V20-geenivika, joka aiheutti meille kaikille kiinnostuksen Valmetteihin. Geenivika alkoi paisua ja levitä.

Ensimmäisenä Valmet 20:sen sai nimiinsä Anne, joka alkoi kyytsäillä Valmettiaan mukanaan eri tapahtumiin heinäkuussa 2015. Syyskuussa 2016 samainen kuume tarttui Inka-Millaan ja pikimmiten Valmet 872:n seurana pihalla kuumetta oli lievittämässä Valmet 20:nen, vieläpä Inka-Millan 18-vuotis syntymäpäivänä. Eikä siinä vielä kaikki, Valmet Martta touhuja kuvaillut Jenna-Janika sai myös linssin läpi tartunnan ja elokuussa 2017 Valmet 20:nen ihastutti myös Jennan syksyisiä iltoja. Tästä kolmen hengen ja kolmen Vallun yhteisöstä kehkeentyi tiivis Valmet Martta kolmikko, jotka entistä tiiviimmin alkoivat käydä eri tapahtumissa.

Eipä silloin vielä arvattukaan, että tauti on vielä aktiivinen ja sen taltuttamiseksi on hyvin vähän olemassa minkäänlaisia lääkkeitä. Joulukuussa 2017 joulupukki kuuli erään tälläisen Valmet 20-kuumetapauksesta ja päätti parantaa sen viemällä Valmet 20:n Liljalle, josta kehkeytyi nyt yksi nelikon Valmet Martoista.

Varsinainen Valmet Marttailu käynnistyi jo ajat sitten kaveriporukassa, joka tapasi hengailla Valmettien lähellä perinnetapahtumissa ja tietysti myös kotona. Valmet Martta nimitys otettiin käyttöön vasta vuoden 2016 paikkeilla, Vanhat Valmetit ry:n puheenjohtajan heitosta. Sattumaa ja kunnioitettavaa on myös se, että tarinan mukaan Tourulan tehtaalla työskenteli aikoinaan Martta, joka piti paikat siistinä ja osasi antaa käytännön neuvoja kaikille niitä tarvitseville - kätevä emäntä.

Nyt me Valmet Martat olemme kieliposkelle tehneet Valmet Marttojen joulukalentereita, päivityksiä Vanhat Valmetit ry:n Facebook sivulle, osallistuttu pullingeihin, traktorin tieto- ja taitoajokilpailuihin, järjestetty Valmet Mies kisoja, kyyditetty kärryssä lapsosia, tanssittu, laulettu ja näytelty yms. vaikkei aina osattaiskaan. Pääasia on, että meillä on ollut hyvä meininki yhdessä ja muiden perinnetapahtumissa käyneiden kanssa. Vaikka toisin luullaan, mehän emme ole yhdistys tai mikään muukaan vastaava järjestö - olemme vain saman harrastuksen ympärillä pyörivä kaveriporukka.

Valmet Marttailu on siis jo enemmänkin elämäntapa kuin harrastus. Meidät löytää joka kesäviikonloppu jostain päin Suomea, missä vaan vanhoja vehkeitä on nähtävillä.

Palaute, video tai joulukalenteri ideat/toiveet, yhteistyöpyynnöt ja muut ehdotukset voi laittaa sähköpostilla valmetmartat@gmail.com tai Valmet Martat facebook sivulle viestinä.